Opnieuw zorgelijke tijden?

Net ‘bijgekomen’ van de aanval door covid op de hele samenleving en er vindt opnieuw een onverwachte aanval van een enorme omvang plaats. Sociaal economisch, maatschappelijk en humanitair een ongekend drama.

De Russische aanval heeft grote invloed op de financiële markten. Die staan onder hoge druk. Hoe groot de invloed op ons beleggingsbeleid zal kunnen zijn, valt nog niet te zeggen.

Waardedalingen zijn ons bekend. In 2008 was dat de kredietcrisis en de afgelopen twee jaar betrof het de coronacrisis. Dat staat vers in het geheugen. De Europese en Aziatische aandelenbeurzen lieten meteen na de aanval op de kerncentrale in Oekraïne grote verliezen zien. Beleggers zijn uiterst voorzichtig door de oorlog en het effect van de zware sancties van het Westen tegen Rusland. De ervaring leert echter dat markten zich op de langere termijn altijd weer herstellen, mits we niet in paniek gaan handelen.

Onze westerse economie gaat ongetwijfeld schade ondervinden door deze (economische) onzekerheden. Exporteurs aan Rusland lopen hun betalingen mis. Hoe lang is het mogelijk om nog voor het Russische gas te betalen en wat wordt de prijs voor onze huishoudens? We gaan er allemaal de consequenties van voelen.

Financiële rust in onrustige tijden

Hoe financieel gezond blijft onze wereld? Over de solvabiliteit van onze (pensioen)verzekeraars hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken. Om de rust omtrent het pensioen te bewaren is het goed uw werknemers te informeren, want er zullen medewerkers zijn, die voor hun oudedagsvoorziening (beleggings)keuzes gaan maken. Ook degenen die voor hun pensioengerechtigde leeftijd staan moeten hier belangrijke (beleggings)keuzes in maken. Daar is advies bij nodig. Wij kunnen uw werknemers te allen tijde begeleiden in het maken van een eigen (beleggings)keuze.

Belangrijk is om niet te wachten op betere tijden. Koersen zijn onvoorspelbaar. Nieuws wordt vandaag de dag razendsnel verwerkt. Klaart de lucht op, dan staan de beurzen vaak direct een stuk hoger. Een goed beleggingsplan in onontbeerlijk en moet met regelmaat worden geëvalueerd. Wellicht moet het risicoprofiel worden aangepast. Beleggen is voornamelijk spreiden, want veilige havens bestaan er niet. Het horten en stoten op de beurs hoort daar gewoon bij. Dat is best spannend. Het is dan ook aan te bevelen om zaken uit te besteden aan een specialist.

Pitaal kan helpen in de keuzes binnen deze lastige materie. Wij zijn er voor toekomst en de noodzakelijke financiële rust, in wederom onrustige tijden.

#pensioen #pensioenadvies #pensioenadviseur #finacieeladvies #inkomenadvies #pitaal #deventer #zutphen #apeldoorn